Alderssyn

Normalt syn og alderssyn grafisk illustreret

I takt med at vi bliver ældre, ændres vores syn.

Vi får brug for mere lys for at kunne se helt skarpt, og vi er typisk ikke i stand til at fokusere lige så godt, som da vi var yngre. For at beholde et godt syn og sunde øjne er det vigtigt at være opmærksom på eventuelle forandringer i synet og gå til regelmæssig kontrol hos optikeren eller øjenlægen.
 

Hvad er alderssyn (presbyopi)?

Når øjet skal se noget på tæt hold fx en bog eller en avis, er det nødvendigt at fokusere for at kunne se skarpt. Denne fokusering kaldes akkommodation og får øjets linse til at krumme for at tilpasse sig afstanden. For at se skarpt skal det billede øjet opfanger dannes på nethinden (retina).

Når man er midtvejs i livet mister øjets linse og ringmuskel deres elasticitet. Det betyder, at øjet ikke længere automatisk kan tilpasse sig forskellige afstande og evnen til at fokusere forsvinder gradvist. Det billede øjet registrerer dannes bagved nethinden (retina), og bliver dermed uskarpt.
 


Hvad er symptomerne på alderssyn?

Symptomerne er de samme som ved langsynethed, men det er ikke det samme. Folk med langsynethed får ofte symptomer på alderssyn tidligere end ikke-langsynede. Presbyopi forveksles ofte med langsynethed, men langsynethed opstår som følge af formen på øjeæblet, som forårsager lysstråler til at bøje forkert når de rammer nethinden (retina).
Symptomer inkluderer:

  • Sløret syn ved normal læseafstand
  • Nødvendigt at holde læsemateriale en armslængde ude
  • Hovedpine ved arbejde som kræver tæt hold
     

Hvem får alderssyn?

Alderssyn er IKKE en sygdom men helt almindeligt, og alle mennesker får det. Det er ligeså naturligt som rynker og symptomerne begynder typisk omkring 40-års alderen.
 

Hvordan behandles alderssyn (presbyopi) hos optikereren?

"Presbyopi kan ikke helbredes." Men recept briller, kontaktlinser, læsebriller, progressive linser eller bifocals kan bidrage til at afhjælpe virkningerne af presbyopi. Bifocals er ofte ordineret til presbyopi. Bifocals er briller, der har to forskellige styrker i en og samme linse. Den vigtigste del af linsen indeholder en styrke til nærsynethed eller langsynethed, mens den nederste del af linsen har en stærkere styrke til at hjælpe med at se tæt på. Progressiv Addition linser ligner bifocals men har en mere gradvis overgang mellem de to styrker.

Kontaktlinser anvendes til behandling af presbyopi, med multifokale linser, som kommer i soft eller gas-gennemtrængelige versioner, og monovision linser, hvor det ene øje bærer en linse, der hjælper med at se genstande på afstand, medens det andet øje har en linse, der hjælper med nært syn. Hjernen sørger så selv for at bruge det ene eller det andet øje, alt efter behov.
 

Hvordan behandles alderssyn (presbyopi) hos øjenkirurgen?

Der findes flere forskellige metoder og procedurer indenfor refraktiv kirurgi, som kan helbrede presbyopi (alderssyn). MultifokallinserLaser Blended Vision og Kamra-Inlays, er nogle af de anvendte metoder, men de har alle fordele og ulemper, som nøje bør overvejes sammen med øjenlægen. Har du i forvejen en synsfejl, som f.eks. bygningsfejl, vil øjenlægen rådgive dig om hvilke metoder der kan anvendes, ligesom dine fritidsaktiviteter og erhverv kan have indflydelse på valg af behandling.

Kilde: Optikerforeningen

Ide og koncept udarbejdet af


Kjeld Bertelsen
Mørdrupvej 69
3060 Espergærde
Tlf: +45 4052 7610

Nyhedsmails

Vælg den nyhedsmail du ønsker at tilmelde dig.

Back to Top