10 advarselstegn på aldersbetingede øjensygdomme

Øjenundersøgelse hos øjenlæge eller optiker

Regelmæssige øjenundersøgelser er den allerbedste måde at undgå problemer med synet på, især når du bliver ældre.

Men selv at være opmærksom på visse advarselstegn, kan også hjælpe dig med at bevare dit syn, specielt hvis du pludselig oplever usædvanlige syns symptomer. I mange tilfælde, som ved nethindeløsning eller hurtig udviklet grøn stær, er omgående behandling afgørende for at undgå eller mindske permanent synstab.

Mange øjenproblemer kan komme i enhver alder, men de er oftest mere almindelige hos ældre mennesker. Desværre forøges din risiko med alderen, for at blive ramt af visse typer synstruende øjenlidelser, som kan føre til blindhed.

 1. Fluer og pletter der svæver i synsfeltet. Normalt skyldes pletter og fluer, som svæver i synsfeltet, en godartet aldersrelateret tilstand kaldet ”glaslegemeløsning”. Den opstår når øjets gele lignende indhold fortætter og adskiller sig fra nethinden, hvor synet bliver bearbejdet.
  Men pludselig opståede pletter og fluer kan også være forårsaget af en alvorlig synstruende nethindeløsning. Ser du pludselig en byge af pletter og fluer, bør du besøge din optiker eller øjenlæge med det samme.
   
 2. En fornemmelse af, at et mørkt gardin er kommet på tværs af dit synsfelt. Det kan være forårsaget af en nethindeløsning, som opstår når nethinden adskilles fra det underliggende lag af blodkar (Årehinden). Hvis nethinden ikke påsættes igen inden for få timer, kan der opstå permanent synstab.
   
 3. Pludselige øjensmerter, rødmen, kvalme og opkastning. Disse symptomer kan være signal om et pludselig (akut) angreb af snævervinklet grøn stær (glaukom), der kan skade øjets optiske nerve permanent. Omgående behandling er nødvendig for at undgå permanent synstab.
   
 4. En gradvis (eller pludselig) indsnævring af dit synsfelt, som efterlader dig med evnen til kun at kunne se direkte foran dig. Det kan betyde, at du har udviklet grøn stær (Glaukom), der skader synsnerven, med tab af synet i siderne af dit synsfelt som resultat. Uden et indgreb vil synstabet fortsætte, og det kan medføre permanent blindhed.
   
 5. Et gradvist tab at det centrale syn med forvridning, så du ser bølger i stedet for lige linjer. Disse symptomer kan være forårsaget af makuladegeneration (AMD), som er hyppig årsag til blindhed hos ældre. Tidligere var der ingen effektiv behandling af AMD, men i dag kan synstab på grund af makuladegeneration effektivt bremses med flere nye medicinske behandlinger. Nogle behandlinger kan endda hjælpe med at genvinde det tabte syn, hvis behandling påbegyndes i tide.
   
 6. Overskyet og sløret syn, ”glorier” omkring lys om natten, ændret farveopfattelse. Disse synsforstyrrelser kan skyldes grå stær. Grå stær har tendens til at forværres gradvist over tid, og er ikke en akut situation. Ikke desto mindre vil dit øjes naturlige linse fortsætte med at blive mere og mere uklar, jo ældre du bliver, og til sidst ende med blindhed, med mindre du får foretaget en operation for grå stær, som erstatter din uklare linse med en kunstig intraokulær linse (IOL).

  Hvis du venter for længe med operation for grå stær, øges risikoen for komplikationer såsom grøn stær. Ved for længe udsættelse af operation, kan den uklare linse hærde og blive mere vanskelig at fjerne.
   
 7. Blinde pletter i dit synsfelt, samtidig med såkaldte ”floaters” (pletter som bevæger sig) og uforklarligt sløret syn. Hvis du har diabetes, kan disse symptomer med synet være forårsaget af et udbrud af diabetisk retinopati. Regelmæssige øjenundersøgelser er afgørende for diabetikere, især hvis du er over 60 år. Din øjenlæge kan ved vurdering af din nethinde give værdifuld information til din almindelige læge om kontrol og sværhedsgraden af din diabetes.
   
 8. Kløen eller irriteret fornemmelse, smerter på øjets overflade, tåreflåd. Disse tegn og symptomer er som regel på grund af tørre øjne. Tørre øjne er normalt mere et irritationsmoment end en synstruende tilstand. Men symptomerne kan være alvorlige, især da du med alderen producerer færre tårer, eller dine tårers kemi ændres. Kontakt din optiker eller øjenlæge for råd om øjendråber der fås med og uden recept.
   
 9. Dobbeltsyn, dobbelt billeder eller "ghost" billeder. Dobbelt syn kan være forårsaget af mange øjenlidelser. I nogle tilfælde kan dobbelt syn være tegn på en bagved liggende sunhedsmæssig nødsituation, såsom et slagtilfælde. Hvis du har et pludseligt opstået dobbelt syn, bør du besøge din øjenlæge eller almindelige læge.
   
 10. Pludselig sløret syn på det ene øje. Hvis du er over 60 år, har du forøget risiko for at udvikle et makulahul i den del af nethinden, hvor muligheden for skarpt syn, læsning og at se farver opstår. Da makulahuller kan forværre og forårsage permanent tab af synet, er det vigtigt at besøge din optiker eller øjenlæge for diagnose og hurtig behandling (om nødvendigt).
   

Medens nogle syns symptomer er mindre alvorlige, så bør du ved pludseligt synstab straks kontakte optiker eller øjenlæge. Hvis din øjenlæge ikke er tilgængelig, så besøg akut afdelingen eller skadestue på et hospital. Da en forsinket eller udsat behandling kan betyde permanent synstab, bør du aldrig tøve med at søge hjælp.

Ide og koncept udarbejdet af


Kjeld Bertelsen
Mørdrupvej 69
3060 Espergærde
Tlf: +45 4052 7610

Nyhedsmails

Vælg den nyhedsmail du ønsker at tilmelde dig.

Back to Top