Antioxidanter kan nedsætte risiko for grå stær hos kvinder

Kvinde som holder appelsinskive for øjet

Piger, det er tid til at spise flere frugter og grøntsager.

Farverige frugter og grøntsager er den bedste kilde til antioxidanter for kvinder, til at sænke risikoen for grå stær, som de bliver ældre, viser en ny svensk undersøgelse af instituttet for Miljømedicin på Karolinska Institutet.
Flere end 30.000 svenske kvinder i en alder over 49, blev til denne undersøgelse observeret igennem omkring syv år, for tegn på at udvikle grå stær og fik et spørgeskema om kosten.

Kaffe, te, fuldkorn, rødvin og mange frugter og grøntsager indeholder alle store mængder af antioxidanter, som kan sænke risikoen for grå stær hos kvinder.
Undersøgelsen fandt, at dem med det højeste samlede indtag af antioxidanter, havde omkring 13 procent lavere risiko for at udvikle grå stær end kvinder med de laveste indtag.
 

I stedet for at kigge på enkelt antioxidanter, såsom vitamin C og E og plante flavonoider som lycopen, brugte forskerne et mål af samlede antioxidant værdier i fødevarer, som tager hensyn til hvordan næringsstofferne arbejder sammen. Fødevare med højt indhold af antioxidanter omfatter kaffe, te, appelsiner, fuldkorn og rødvin.
Baseret på det samlede antioxidant forbrug, opdelte forskerne kvinderne i fem grupper, lige fra dem med det største antioxidant indtag til det mindste. Blandt dem, der spiste de fleste antioxidanter, blev der registreret 745 tilfælde af grå stær, sammenlignet med 953 tilfælde blandt kvinder med det laveste forbrug af antioxidanter. Kvinder, der spiste flere antioxidanter havde også tendens til at være mere uddannet og var mindre tilbøjelige til at ryge.
Resultaterne som er i overensstemmelse med tidligere forskning, tyder på at antioxidanter kan hjælpe med at beskytte mod grå stær.
Mere end 20 millioner amerikanere på 40 år og ældre har grå stær, hvilket forårsager forplumret syn og til sidst blindhed, i et eller begge øjne, ifølge det amerikanske Centers for Disease Control og forebyggelse.

Ide og koncept udarbejdet af


Kjeld Bertelsen
Mørdrupvej 69
3060 Espergærde
Tlf: +45 4052 7610

Nyhedsmails

Vælg den nyhedsmail du ønsker at tilmelde dig.

Back to Top