Tips til dig over 50: 5 overraskende ting, der er dårligt for dit syn

Mand tager sig til øjnene

Synet ændrer sig naturligvis efterhånden som vi bliver ældre. Når vi bliver ældre, går vores øjne fra at være i stand til at nemt fokusere, til at have sværere ved at se detaljer, forklarer Dr. Rachel Bishop fra National Eye Institute. "Mennesker, der plejede at være i stand til at se godt, på både afstand og tæt på, i tyverne, skal bruge briller til læsning når de kommer midt i fyrrerne (45+)."
Men medens briller kan hjælpe, er der en anden kategori af øjenproblemer, der for dem i halvtredserne (50+) uforvarende kan blive værre: øjensygdomme.

"De mest almindelige øjensygdomme kommer med alderen, begyndende ved omkring 40 til 50 år" fortæller Bishop. "Udbredelsen af grøn stær (glaukom), grå stær og tørre øjne begynder at komme af sig selv ved en alder på over 40."
Gøres noget i tide kan disse problemer løses, før de forårsager svære synstab, men der er en række adfærdsmønstre og vaner, der kan skade aldrende øjne mere end de hjælper dem. Her er fem overraskende måder du ødelægger dit syn på:

 


1. Rygning
Vi kender alle skaderne som rygning kan gøre ved din krop, men mange er ikke opmærksomme på hvad denne dårlige vane kan gøre ved øjnene, siger Bishop. Det kan øge din risiko for at udvikle grå stær og retinal sygdomme, der fører til tab af synet. Det forværrer også eksisterende øjenproblemer, som aldersrelateret makuladegeneration, grå stær og skader på synsnerven.

"Rygning synes at påvirke kredsløbet. Når vi bliver ældre tvinges vi naturligt til at udfordre vores kredsløbssystem - og tilføj så rygning til det", det gør det jo endnu værre. Det er fordi en en sund blodcirkulation til dine øjne, betyder at de får ilt og næringsstoffer som de har brug for, for at forhindre øjensygdomme og øjen stress, ifølge LiveStrong.com.

2. UV-eksponering
"Vi smører vores børn ind i solcreme velvidende om hudkræft," siger Bishop, "men UV lys skader øjet" i lige så høj grad.
Svarende til hvordan solen forårsager skader på huden, skader UV-lys dit DNA, hvilket fører til cellulære skader, forklarer Bishop. "Kroppen har mekanismer som reparerer, men med tiden ophober disse skader sig, og kroppen kan efter et bestemt punkt ikke kompensere længere. Du vil så se skader på øjets overflade strukturer og dybe strukturer, ligesom din nethinde."

3. Utilsigtet, dagligdags traumer
Det er ikke så lidt, siger Dr. Bishop, at hun har måtte trække ud af patienters øjne. Disse er ikke fra større uheld, men fra hverdagens gøremål.
"Hvis du er ude og slå græs, eller du arbejder på bilen, eller du sliber på metal med en boremaskine og 100 vis af andre fritids- eller husholdningmæssige gøremål, så udsætter du dine øjne for en risiko," siger Bishop.

4. Ikke at tage ordentlig omsorg for din generelle sundhed
Ting som administration af dit kolesterol og blodtryk kan forbedre dit syn, fortæller Bishop til The Huffington Post.
"Disse ting bidrager alt sammen til øjensundhed. Hvis en person har højt blodtryk, er der højere risiko for at de har skader på øjet, der kan føre til synstab. Der er visse øjensygdomme, forbundet med diabetes og højt blodtryk. "I tilfælde af diabetisk retinopati, (skader på øjets blodkar som følge af diabetes), anbefaler National Eye Institute at stoppe udviklingen ved at  kontrollere niveauet af blodsukker, blodtryk og kolesterol i blodet."

5. Computere og iPads
Selvom den effekt teknologi har fået på vores øjne er veldokumenteret, så er det værd at gøre opmærksom på den igen, siger Bishop.
"Der sker nogle ting når du ser på en computer," siger Bishop. "Når folk arbejder koncentreret med noget tæt på, har de tendens til at ikke blinke så ofte, som ved andre aktiviteter. Dit øje er fokuseret på ét sted i lang tid, og dine øjnes muskler kan blive trætte og føle anstrengelse.
"Computerarbejde gør også at du sidder oprejst en lille smule," fortsætter hun. "Når du kigger, bliver dine øjne bredere og der er mere fordampning af væske fra øjet, som vil give tørre øjne og pres på øjet."

Nedsat syn er ikke en normal del af aldring, understreger Bishop. Her er hvordan du kan tage kontrol over dit øjes helbred.


Lav en aftale for en øjenundersøgelse.
"Mange mennesker tager deres gode syn for givet. Medmindre de har et problem, tænker de ikke på hvad de skal gøre for at sørge for at få efterset deres øjnes sundhed,"siger Bishop.
Dette er især problematisk, fordi der for nogle øjensygdomme ikke er tidlige advarselstegn , forklarer hun.
"Uden at øjenundersøgelse kan vi ikke identificere et problem og behandle det. Blindhed og synstab kan forebygges, men nøglen til det er tidlig opdagelse af symptomer. Jeg har et antal patienter med svært synstab, fordi de havde grøn stær som ikke blev behandlet i tide."


Sørg for god øjen sikkerhed på arbejdspladsen og i fritiden.
Solbriller med UV-beskyttelse, tilråder Bishop. Og når du vælger, så se på modeller der blokerer 99-100% af UVA og UVB-lys, sammen med andre funktioner til beskyttelse af øjet, ifølge WebMD. Sørg også for at investere i et par beskyttelsesbriller som holder kviste, blade og andet snavs fra dine øjne under huslige pligter som ved græsslåning eller lignende.
 

Ide og koncept udarbejdet af


Kjeld Bertelsen
Mørdrupvej 69
3060 Espergærde
Tlf: +45 4052 7610

Nyhedsmails

Vælg den nyhedsmail du ønsker at tilmelde dig.

Back to Top