Ultraviolet (UV) stråling og dine øjne

Beskyt dine øjne på skiferien med skibriller

UV-indeks'et som er udviklet af US Environmental Protection Agency (EPA) og National Weather Service (NWS), har gjort mange mere bevidste om risikoen for solskoldning og hudkræft fra solens ultraviolette (UV) stråling.
Men vidste du at UV og anden stråling fra solen også kan skade dine øjne?

 


Udvidet eksponering for solens UV-stråler har været forbundet med øjenskader, herunder grå stær, makuladegeneration, pingueculae og pterygia og fotokeratitis (svejseøjne), der kan forårsage midlertidige synstab.

Og ny forskning tyder på at solens synlige højenergi  stråling (HEV) - også kaldet "blåt lys" - kan øge din risiko for maculadegeneration på langt sigt. Folk med lavt blodplasma niveau af vitamin C og andre antioxidanter, viser sig især at have risiko for nethinde beskadigelse ved HEV stråling.


Farerne ved ultraviolet stråling for dine øjne

For at beskytte dine øjne mod skadelig stråling, bør solbriller blokere 100 procent af UV-strålerne og samtidig absorbere de fleste HEV stråler.
Rammer med en tætsiddende "wraparound" stil giver den bedste beskyttelse, fordi de begrænser hvor meget strejfende sollys der når dine øjne, fra oven og siderne af din solbrilles linser.
Mange mennesker omtaler ultraviolet stråling som UV-lys, men udtrykket er teknisk forkert, fordi du kan ikke se UV-stråler.
 

De tre kategorier af usynlige højenergi UV-stråler er:

 • UVC stråler. Disse er de højeste energi UV stråler og kan potentielt være de mest skadelige for dine øjne og hud. Heldigvis blokerer atmosfærens ozonlag næsten alle UV stråler.
  Men det betyder også at nedbrydningen af ozonlaget potentielt kan tillade højenergi UVC stråler at nå jordens overflade og forårsage alvorlige UV-relaterede sundhedsproblemer. UVC stråler har bølgelængder på 100-280 nanometer (nm).
   
 • UVB stråler. Disse har lidt længere bølgelængder (280-315 nm) og lavere energi end UVC stråler. Disse stråler er filtreret delvist af ozonlaget, men nogle når stadig  jordens overflade.
  I lave doser stimulerer UVB stråling produktionen af melanin (et hud pigment), som forårsager at huden bliver mørkere, og giver solbrændthed.
  Men i højere doser forårsager UVB-stråler solskoldning, som øger risikoen for hudkræft. UVB-stråler forårsager også misfarvninger af hud, rynker og andre tegn på for tidlig aldring af huden.
   
 • UVA stråler. Disse er tættere på synligt lys stråler og har lavere energi end UVB og UVC stråler. Men UVA stråler kan passere gennem hornhinden og nå linsen og nethinden i øjet.
  Overeksponering af UVA-stråling har været forbundet med udviklingen af visse typer af grå stær, og forskning tyder på at UVA stråler kan spille en rolle i udviklingen af makuladegeneration.

Forskellige øjenproblemer har været forbundet med overeksponering af UV-stråling. Som et eksempel, er UVB stråler mistænkt for at forårsage pingueculae og pterygia. Disse vækster på øjets overflade kan blive grimme og forårsage hornhinde problemer samt forvrænget syn.

I høje kortvarige doser, kan UVB stråler også forårsage fotokeratitis, en smertefuld betændelse i hornhinden. "Sne blindhed" er den fælles betegnelse for alvorlige fotokeratitis, som forårsager midlertidig synstab, som normalt varer i 24-48 timer.

Risiko for sne blindhed er størst i de høje luftlag, men det kan forekomme hvor som helst der er sne, hvis du ikke beskytter øjnene med UV-blokerende solbriller.

Fordi hornhinden synes at absorbere 100 procent af UVB strålerne, forårsager denne type af UV-stråling sandsynligvis ikke grå stær og makuladegeneration, som i stedet er forbundet med UVA eksponering.

 

HEV strålings risici

Som navnet antyder, er synlig højenergi stråling (HEV) eller blåt lys, synligt. Selv om HEV stråler har længere bølgelængder (400-500 nm) og lavere energi end UV-stråler, trænge de dybt ind i øjet og kan forårsage nethinde skader.

Ifølge en europæisk undersøgelse, offentliggjort i oktober 2008 udgaven af Archives of Ophthalmology, er HEV stråling - især når den kombineres med lave blodplasma niveauer af vitamin C og andre antioxidanter – forbundet med udviklingen af makuladegeneration.
 

Udendørs risikofaktorer

Enhver, der tilbringer tid udendørs er i risiko for øjenproblemer fra UV-stråling. Risikoen for øjenskade fra UV og HEV eksponering ændrer sig fra dag til dag og afhænger af en række faktorer, herunder:

Geografiske placering. UV-niveauer er større i tropiske områder nær Jordens ækvator. Jo længere væk du er fra ækvator, desto mindre risiko.
Højde. UV-niveauer er større i de højere luftlag.
Tidspunktet på dagen. UV og HEV er større, når solen står højt på himlen, typisk fra kl. 10: 00 til 02: 00
Miljø område. UV og HEV er større på store vidder, især når stærkt reflekterende overflader er til stede, såsom sne og sand.
I virkeligheden kan UV eksponering næsten fordobles, når UV-stråler reflekteres fra sneen. UV-eksponering er mindre sandsynlig i bymiljøer, hvor høje bygninger giver skygge i gaderne.
Medicin. Visse lægemidler, såsom tetracyklin, sulfapræparater, p-piller, diuretika og beroligende midler, kan øge kroppens følsomhed over for UV og HEV stråling.

 

Overraskende, påvirker et skydække ikke UV niveauer betydeligt. Din risiko for UV-eksponering kan være ganske høj selv på en tåget eller overskyet dag. Dette skyldes, at UV er usynlig stråling, ikke synligt lys, og kan trænge igennem skyerne.
 

Ide og koncept udarbejdet af


Kjeld Bertelsen
Mørdrupvej 69
3060 Espergærde
Tlf: +45 4052 7610

Nyhedsmails

Vælg den nyhedsmail du ønsker at tilmelde dig.

Back to Top