Tænk! Inden du gnider dig i øjnene

Mand klør og gnider sig i øjnene

Det er meget naturligt: Når noget klør, så klør du igen. Men når ”noget” er dine øjne, bør du tænke dig om en ekstra gang, før du lader naturen gå sin gang. At klø eller gnide sig i øjnene kan give en kortvarig følelse af lettelse, men på længere sigt kan det også have farlige og skadelige bivirkninger.

Lyder det alarmerende? I stedet for at gnide dig i øjnene, så lad os hjælpe med at åbne dem, med vores korte guide til at undgå risici ved at gnide sig i øjet.

Risiko for infektion
Medmindre du er akrobat, så har du nok ikke mulighed for at gnide dine øjne med albuerne. Og det er ærgerligt, fordi din albue er langt mindre risikabel end når du bruger fingrene. At gnide eller klø dine øjne med snavsede hænder kan føre til infektioner, herunder conjunctivitis, også kaldet pink øje, og værre. Mens nogle risici kan mindskes ved god hygiejne, vil du altid have en højere risiko for øjeninfektion, hvis du gnider dine øjne med hænderne, uanset hvor omhyggeligt du vasker dine hænder.

Potentiale for skade
Der er mange grunde til at dine øjne kan klø, men en af de mest oplagte er, at noget faktisk er i dit øje. Hvis der er en fremmed partikel i øjet, er gnidning den mindst effektive og mest farlige måde at få det ud på. I de fleste tilfælde vil din krops naturlige forsvarsmekanismer - i dette tilfælde, tårer -, tage sig af problemet, men hvis ikke, så prøv at bruge øjendråber. Hvis du gnider dine øjne, kan en partikel ende med at skrabe din hornhinde, eller på anden måde skade øjet. Og det kommer til at føles meget værre, i meget længere tid end selv den mest irriterende støv partikel.

Langsigtede bivirkninger
Gnider du dine øjne af og til er én ting, men konsekvent at gnide sine øjne over en lang periode, har sit eget sæt af risici. Medicinske undersøgelser har vist, at kronisk øjen gnidning kan føre til en udtynding af hornhinden. Det kan igen føre til tilbagevendende infektioner, eller værre, en tilstand kendt som keratoconus, hvilket medfører en forringelse af synet, som ofte ikke kan tilbageføres eller fuldt korrigeres.

De irriterende mørke rande
Du kender de mørke rande under nogens øjne, der får dem til at se ud som om de ikke har fået en god nats søvn i flere uger? Det er muligt de ikke har det, men ofte er de ringe forårsaget af gnidning i øjnene medens de sover. At gnide dine øjne kan bryde de små blodkar i dine øjenlåg, der så fører til de mørke rande. Hvis du vågner op med mørke rande, prøv at bruge en øjenmaske når du sover - og forsøg også at undgå gnidning af dine øjne i løbet af dagen.

Det virker ikke
Ironisk nok, vil gnidning af øjnene udløse flere histaminer, hvilket faktisk gør kløen endnu værre. Så hvis gnidning af dine øjne ikke engang virker, er det så virkelig værd at tage alle disse risici? De mener vi ikke.

Ide og koncept udarbejdet af


Kjeld Bertelsen
Mørdrupvej 69
3060 Espergærde
Tlf: +45 4052 7610

Nyhedsmails

Vælg den nyhedsmail du ønsker at tilmelde dig.

Back to Top