Briller

Foto af mand med tre briller

"Det kan blive for småt for enhver", og det bliver det for langt de fleste når de kommer i 40 års alderen.

Er du ikke vant til at bruge brille eller kontaktlinser i forvejen, så begynder besværlighederne. Du bør egentlig have en læsebrille til at læse med og en anden til at arbejde ved skærm med (skærmbrille). Vælger du at købe billige færdigbriller, så køb et par stykker i de styrker du har brug for, for du kommer helt sikkert til at smide et par væk, tabe dem eller sidde dem itu.

Bruger du brille eller kontaktlinser allerede, så er du vant til at få råd og vejledning af din optiker, og kender sikkert de fleste muligheder der både kan afhjælpe dine synsfejl, men også samtidig korrigere for dit gammelmandssyn (presbyopi).

 

Der findes grundlæggende tre typer glas, som betegnes "flerstyrkeglas".

 

Bifokale glas

De oprindelige bifokale glas var designet med de mest konvekse linser (for at se tæt på) i den nederste halvdel af rammen, og de mindst konvekse linser øverst. Indtil begyndelsen af 1900-tallet blev to separate linser skåret i halve og samlet i kanten af rammen. Montering af to halve linser i en enkelt ramme førte til en række tidlige komplikationer og gjorde brillerne ganske skrøbelige. En metode til at samle linserne blev udviklet af Louis de Wecker i slutningen af 1800-tallet og patenteret af Dr. John L. Borsch, Jr. i 1908.
I dag de fleste bifokale glas støbt med et læse område i den primære linse og fås med læse område i en række forskellige former og størrelser. De mest populære er D-typen, 28 mm bred. Medens D-typen giver overlegen optik, vælger et stigende antal mennesker progressive bifokale linser.

Problemer

"Bifocals", som de også kaldes, kan forårsage hovedpine og endda svimmelhed for nogle brugere. Tilvænning til det lille synsfelt for læsning med bifocals kan tage nogen tid, hvor brugeren skal lærer at flytte enten hovedet, eller læsestof i stedet for øjnene. Computerskærme er generelt placeret direkte foran brugere og kan føre til muskeltræthed på grund af den usædvanlige lige og konstant bevægelse af hovedet. Dette problem er mindre ved brug af trifokale linser eller ved brug af monofokal linser for skærmarbejde.


OBS! Nedenstående tekst er maskinoversat, og endnu under bearbejdning!

Trifokale glas

Trifocals, patenteret i 1827 af John Isaac Hawkins, er briller med objektiver, der har tre regioner, som rette afstand, mellemliggende (armslængde), og nær vision.
Trifocals er oftest bruges af mennesker med avanceret presbyopi, der er blevet ordineret 2 dioptrier eller mere for at læse tillæg. Den mellemliggende tilføjelse er normalt halv læsning tilsætning. Så for nogen med en afstand ordination af −4 dioptrier og en læsning tilsætning af + 3, læsning del af deres trifocals ville have en nettoeffekt af 1, og de mellemliggende segment ville være −2.5 dioptrier.
Trifokale linser er lavet i lignende stilarter til bifocals, men med en ekstra segment for mellemliggende syn over læsning sektionen. En fælles stil er 7 × 28 fladskærms-top eller D-formede segmentet, 28 mm bred, med en 7 mm høj mellemliggende segment. Større mellemliggende segmenter er tilgængelige, og er især nyttige for folk, der tilbringer en masse tid ved hjælp af computere.
Trifocals bliver sjældnere som flere mennesker vælger at bære progressive linser.
 

Progressive glas 

Progressive brilleglas, også kaldet progressiv Desuden linser (PAL), progressiv magt linser, gradueret recept linser, og varifocal eller multifokale linser, er korrigerende linser bruges i briller til at korrigere presbyopi og andre lidelser for overnatning. De er kendetegnet ved en graduering af stigende linse magt, tilføjes bærerens korrektion for de andre refraktive fejl. Gradienten starter på bærerens afstand recept, på toppen af linsen og når en maksimal tilføjelse magt eller fuld læse tilføjelsen, i bunden af linsen. Længden af progressive magt gradueringen på objektivets overflade afhænger af udformningen af linsen, med en sidste tilføjelse magt mellem 0,75 og 3,50 dioptrier. Tilføjelse værdi ordineret afhænger af niveauet af presbyopi af patienten. Generelt jo ældre patienten, jo højere tilføjelsen.

Fordele ved brug

Ekstra linse magt til klart syn på forskellige afstande er tegnede sig for af den naturlige stilling af øjet under fleste daglige opgaver, og kan blive reguleret yderligere ved at vippe hovedet til syne gennem den relevante del af den vertikale progression;
Linse placeringen af korrekt tilføjelse magt for synsafstand normalt kun kræver små justeringer til hovedets stilling, fordi nær vision opgaver såsom læsning er normalt lav i det visuelle felt og fjerne objekter højere i det visuelle felt.
Progressiv Desuden linser undgå afbrydelser (billede-hopper) i det visuelle felt lavet af størstedelen af Bifokale og trifokale objektiver og er mere kosmetisk attraktive. Fordi Bifokale og relaterede designs er forbundet med «alderdom», har fortalere foreslået manglen på segmenter på objektivets overflade af en progressiv linse vises mere 'ungdommelig', fordi fælles vision linser forbundet med yngre wearers er fri for segmenter eller linjer på overfladen.
Progressive linser kan bruge optimering princip, som er baseret på linearisering og repræsenterer objektivets overflade ved hjælp af særlige spline funktioner. Linsen magten gradvis stiger mellem regionen high-power og energibesparende af linsen. Denne specialiserede objektivets overflade giver en nøjagtig strømdistribution for både nær og fjern vision og reducerer antallet af optiske aberrationer.

Ulemper

Forvrængning: Progressive linser lider Ulempen ved magt progression oprettelse regioner af afvigelse fra den optiske akse, giver dårlig visuel opløsning (sløring), som varierer i forhold til kvaliteten af linsen. Som linser kombinere en række beføjelser i en enkelt overflade er der også geometriske konkurrenceforvridninger synsfelt, som øger med tilføjelsen magt. Nogle wearers finde den visuelle gener fra disse forvridninger opvejer fordelene ved iført PALs, er dette kendt som progressive ikke-tolerance. Fabrikanterne hævder imidlertid accept satser af 90% –98%. Klinikere er generelt enige om, at for at undgå tilpasningsproblemer er det bedst at starte iført progressive linser tidligt i udviklingen af presbyopi (omkring 40 år for de fleste mennesker) mens den foreskrevne tillæg beføjelser er lav. Bæreren kan derefter tilpasse til stigninger i en række trin desuden magt over en årrække som deres presbyopi skrider frem. Andre hævder, at denne holdning er en måde at sælge flere objektiver.
Perifere Vision forvrængning: På grund af kompromis i lodret række ufordrejet vision, der er en iboende effekt på perifere syn med progressive linser, som er mere indlysende end det som er fundet i enkelt vision linser. Dette kan påvirke den mellemliggende del af visionen mere så end afstanden, og bærerne, der bruger computere, regelmæssigt og i længere tid kan drage fordel af en erhvervsmæssig progressiv linse, almindeligvis omtales som et kontor eller et udvidet læsning linse.

 

Ide og koncept udarbejdet af


Kjeld Bertelsen
Mørdrupvej 69
3060 Espergærde
Tlf: +45 4052 7610

Nyhedsmails

Vælg den nyhedsmail du ønsker at tilmelde dig.

Back to Top