Fakta & myter om dine øjne

Vi har alle på et eller andet tidspunkt fået at vide, "du vil skade dine øjne hvis du gør det eller det!"
Men ved du egentlig hvad der er godt eller ikke godt for dine øjne?
Test dig selv nedenfor med følgende sande eller falske udsagn og se hvor meget du ved om dine øjne.

Du kan stille spørgsmål til vores ekspertpanel, som består af både optometrister og øjenlæger. Vær opmærksom på at der kan gå 2 - 3 dage før der publiceres et svar.

Falsk. Lægevidenskaben har ingen metoder at transplantere hele øjne med. Vores øjne er forbundet til hjernen af synsnerven.
Ligesom et fiber optisk kabel består synsnerven af mere end en million bittesmå nervefibre. Denne nerve kan ikke genoprettes, når den først har været afbrudt. På grund af dette fjernes øjet aldrig fra sin sokkel under kirurgi.
Hornhinden, den klare forreste del af øjet, er med held blevet transplanteret i mange år. Hornhinde transplantation er undertiden forvekslet med en øjentransplantation.
 

Falsk. Nogle mennesker har været forledt til at tro, at brugen af kontaktlinser permanent kan korrigere nærsynethed, så man ikke længere behøver kontaktlinser eller briller.
Der er ingen beviser for, at brugen af kontaktlinser giver en permanent forbedring af synet eller forhindrer nærsynethed i at blive værre.
 

Falsk. Med ældre kirurgiske metoder, blev det anset for at være mere sikkert at fjerne en grå stær, når den var "moden." Med vore dages moderne kirurgiske procedurer, kan en grå stær fjernes, når den begynder at genere en persons livsstil.
Hvis du ikke kan se godt nok, til at gøre de ting du kan lide eller har brug at gøre, bør du overveje en grå stær operation. Kirurgi er den eneste måde at fjerne en grå stær med.
 

Sandt. Ældre personer, der bruger læsebriller, kan nogle gange opleve at kunne læse uden deres briller og tror derfor at deres syn er blevet forbedret.
Sandheden er, at de er blevet mere nærsynet, hvilket kan være et tegn på tidlig udvikling af grå stær.
 

Falsk. At bruge dine øjne i svagt lys gør ingen skade. I århundreder foregik al læsning og syning om om aftenen i stearinlysets skær eller ved gas eller petroleum lamper. Men god belysning gør læsning lettere og kan forhindre træthed i øjnene.
 

Falsk. Arbejde ved computere eller video skærme vil ikke skade dine øjne. Når du bruger en skærm i lange perioder, ligesom ved læsning eller udfører andet detaljeret arbejde, blinker du mindre ofte end normalt. Denne nedsatte frekvens af at blinke gør dine øjne tørre, hvilket kan føre til følelsen af trætte øjne eller træthed.

Falsk. Briller er hjælpemidler, der bruges til at forbedre dit syn. Selvom korrekte briller eller kontaktlinser hjælper dig til at se klart, vil brug af forkerte linser eller briller, ikke fysisk skade dine øjne. Men børn under otte år, der har brug for briller, bør bruge briller med deres egen styrke, for at forhindre muligheden for udvikle amblyopi eller "dovent øje."
 

Falsk. Gulerødder er rig på vitamin A, som er afgørende for synet, men mange andre fødevarer indeholder også dette vitamin. En velafbalanceret kost, med eller uden gulerødder, indeholder alle de vitamin A, som er nødvendigt for et godt syn.
 

Falsk. Det siges, at folk med svage øjne eller folk der bærer briller, vil "slide" øjnene op for tidligt, hvis de læser med småt eller udfører en masse detaljeret arbejde.
Forestillingen om øjet som en muskel er forkert. Øjet ligner mere et kamera. Et kamera vil ikke blive slidt af at blive brugt til at fotografere indviklede detaljer. Du kan bruge dine øjne uden frygt for at slide dem op.
 

Falsk. Briller bruges til at korrigere sløret syn. Da et klart syn med briller er at foretrække, frem for et ikke-korrigeret syn, kan du få lyst til at bære dine briller oftere. Selvom det kan føles, som om du er ved at blive afhængig af dine briller, så er du faktisk bare blevet vænnet til at se klart.
 

Ide og koncept udarbejdet af


Kjeld Bertelsen
Mørdrupvej 69
3060 Espergærde
Tlf: +45 4052 7610

Nyhedsmails

Vælg den nyhedsmail du ønsker at tilmelde dig.

Back to Top