Grå stær (Katarakt)

Grå stær - Katarakt - Grafik med klar og uklar linseMed alderen bliver den naturlige linse i øjet mindre klar. Denne ændring medfører en sygdomstilstand kendt som grå stær. Grå stær er den hyppigste årsag til synstab. Heldigvis kan grå stær i de fleste tilfælde fjernes og synet kan genoprettes med en intraokulær linse ("IOL").

Står du for at skulle have en operation for grå stær, har du også en vigtig beslutning at træffe sammen med din øjenlæge, hvor der skal vælges hvilken IOL som er bedst egnet til at genoprette synet og samtidig opfylde dine synskrav med hensyntagen til dine behov og livsstil. Der findes flere typer af IOLs at overveje, herunder traditionelle monofokale linser og multifokale linser. Almindelige monofokal linser giver et godt afstandssyn, men kræver stadig brug af læsebriller for nær og mellemliggende afstande for at overvinde presbyopi. Der findes nye linser som består af multifokal og akkommoderende linser. Multifokale linser giver forskellige grader af afstands og nært syn afhængigt af linsens design. Akkommoderende linser hjælper med at behandle presbyopi, ved at genskabe nogle af øjets evner til at fokusere tæt på.


Skal jeg have briller efter grå stær operationen?

Generelt vil patienter der vælger en monofokal linse, være afhængige af briller en gang imellem eller det meste af tiden, for omkring 95% 's vedkommende. Patienter der vælger en multifokal linse vil kun være afhængig af briller engang imellem for omkring 15% 's vedkommende. Med multifokal IOLs, vil du normalt kunne klare dig helt uden briller, dog under nogle forhold og når noget er meget småt, kan læsebriller være gavnligt eller nødvendigt.
 

Ulemper

En væsentlig ulempe ved Monofokal linser er, at de blot korrigere for én afstand, og kræver anvendelse af læsebriller selv efter en operation for grå stær. Med multifokale IOLs kan resultatet være utilstrækkeligt ved nært syn, til at se meget småt, såsom børsnoteringer, telefonbogsposter eller medicinemballageetiketter, og øjentræthed kan forekomme efter læsning i længere tid eller i dårlig belysning.

Derudover oplever 25% af patienterne blænding og halo's omkring lys om natten, med multifokal IOL. Disse bivirkninger kan være generende for din evne til at køre sikkert om aftenen/natten. De fleste patienter finder imidlertid, at de vænner sig til dette fænomen med tiden, og blænding og halo's bliver mindre generende. Det er vigtigt at bemærke, at 7-8% af patienterne opereret med standard monofokal linser også oplever blænding og halo's.

En anden ulempe ved multifokallinser er, at de betragtes som luksus og ikke en medicinsk nødvendighed. Derfor vil det offentlige behandlingstilbud ikke dække de ekstra omkostninger der er ved de nye IOLs. Det betyder, at patienten selv skal betale de ekstra omkostninger, som er forbundet med multifokal IOL linser. Også fordi nogle af disse IOLs er forholdsvis nye, og ikke alle grå stær kirurger er uddannet til at indsætte dem.
 

Ide og koncept udarbejdet af


Kjeld Bertelsen
Mørdrupvej 69
3060 Espergærde
Tlf: +45 4052 7610

Nyhedsmails

Vælg den nyhedsmail du ønsker at tilmelde dig.

Back to Top