Linseoperation for gammelmandssyn

Øjenkirurg foretager linseoperation for gammelmandssyn

Linseoperationer for gammelmandssyn (presbyopi) foretages ved hjælp af en intraokulær linse (IOL), og er i princippet fuldstændig det samme som operationer for grå stær.

Indsættelse af en intraokulær linse til behandling af grå stær er den mest almindeligt udførte øjenkirurgiske procedure. En metode som Sir Harold Ridley var den første til at udføre med succes, den 29. november 1949, på St. Thomas' Hospital i London. Siden er metoden videreudviklet og forfinet på mange måder, og der findes i dag mange forskellige linsetyper at vælge imellem. Valg af linsetype bør nøje overvejes sammen med din øjenlæge.

En intraokulær linse (IOL) er en linse, der implanteres i øjet for at at behandle grå stær, korrigere din nærsynethed og bygningsfejl (astigmatisme). Den mest almindelige type af IOL for grå stær, er kendt som pseudophakic IOLs, som virker ved at erstatte din egen krystallinske linse, som er blevet uigennemsigtig.

IOLs blev traditionelt lavet af et stift materiale (PMMA), men dette er stort set blevet afløst af brugen af fleksible materialer. De fleste IOLs i dag er fixerede Monofokallinser tilpasset et  afstandssyn. Men andre typer er tilgængelige, såsom multifokale IOLs, hvilket giver patienten mulighed for at fokusere på lang afstand og læse afstand og adaptive IOLs, hvilket giver patienten begrænset syns akommodering (evne til at stille skarpt).

Proceduren i 3 trin

Linseoperation trin 1 Linseoperation trin 2 Linseoperation trin 3
Den eksisterende linse fjernes Den nye linse injiceres sammenfoldet Den nye linse folder sig ud i linsekapselen

 

Proceduren kan udføres under lokalbedøvelse med patienten vågen under hele operationen. Brug af en fleksibel IOL giver mulighed for at linsen blive rullet til indsættelse i kapselen gennem en meget lille snit, og dermed undgås behovet for sting. Proceduren tager normalt mindre end 30 minutter udført af en erfaren øjenkirurg. Restitueringsperioden er omkring 2-3 uger. Efter kirurgi, bør patienter undgå anstrengende motion eller andet, som øger blodtrykket. Du bør også besøge din øjenlæge regelmæssigt i flere måneder for at overvåge implantaterne.

IOL implantation indebærer flere risici i forbindelse med øjenkirurgi, som infektion, løsning af linsen, linse rotation, betændelse og såkaldte halos (generende lys effekter), men en systematisk gennemgang af undersøgelser har fastslået, at proceduren er mere sikker end almindelig øjenlaserbehandling.

Selvom IOLs giver mange patienter en mindre afhængighed af briller, kan nogle patienter stadig, alt efter valg af IOL type, få brug for briller ved visse aktiviteter.

Ide og koncept udarbejdet af


Kjeld Bertelsen
Mørdrupvej 69
3060 Espergærde
Tlf: +45 4052 7610

Nyhedsmails

Vælg den nyhedsmail du ønsker at tilmelde dig.

Back to Top