Multifokallinser

Linse fra Carl Zeiss AT LISA trifokal

Multifokallinser er en samlet betegnelse for IOLs (Intraokulære linser) som kan korrigere dit syn for to eller tre afstandsområder, til forskel fra monofokale linser, som kun vil korrigere for lang afstand. Multifokale linser betegnes som bifokale eller trifokale linser, som begge også fås som toriske linser, der samtidig kan korrigere en evt. bygningsfejl. Den monofokale linse anvendes ved operation for grå stær, og er inkluderet i det offentlige behandlingstilbud.

Bifokale linser giver dig skarpt syn på kort og lang afstand, medens trifokale linser giver dig skarpt syn på kort, mellem og lang afstand.

Hvilken type linse der vil være den bedste løsning for dig, kan kun afgøres sammen med din øjenlæge. En grundig forundersøgelse af dine øjne er nødvendig, ligesom en samtale om dine forventninger og livsstil kan være afgørende for at træffe det rigtige valg.

Der er flere producenter af linser, med forskelligt design og egenskaber. Forskellige øjenlæger har naturligvis forskellige præferencer, som kan være afhængig af erfaring med leverandøren, komplikationer og priser.
 

Hvorfor skal jeg vælge en multifokallinse?

Hvis du har behov for en grå stær operation, kan du på private klinikker selv betale for de nye presbyopi korrigerende IOLs (Intraokulære linser). Du får så mulighed for at opnå normalt syn igen, uden at skulle bruge briller eller kontaktlinser. Er du i forvejen nærsynet eller langsynet, og har evt. bygningsfejl, så får du stor glæde af at vælge de nye linser, men har du ikke før været afhængig af hjælpemidler, så vil det blot være læsebrillen du slipper for.

Det samme resultat opnår du, hvis du ikke behøver en grå stær operation, men blot ønsker at blive fri for briller og kontaktlinser i din hverdag. Dertil kommer så, at du aldrig senere vil få behov for en grå stær operation.
 

Hvilke problemer er forbundet med presbyopi korrigerende IOLs?

Under en konference i San Diego i 2007, afholdt af "American Society for Cataract & Refractive Surgery" (ASCRS) oplystes i rapporter, at selv erfarne katarakt (grå stær) kirurger skulle udføre efterjusteringer i 13 til 15 procent af de tilfælde, hvor der er brugt presbyopi korrigerende IOLs. Det betyder, at du og din øjenkirurg skal være parat til at gennemgå et par ekstra efterjusterende operationer (hvis nødvendigt), hvis du ønsker fuldstændig uafhængighed af briller og kontaktlinser.

Efterjusteringer betyder ikke, at selve proceduren var mislykket, fordi du sandsynligvis vil se fint med briller, selv hvis dit resultat ikke er helt optimalt. Men du skal muligvis igennem ekstra kirurgiske procedurer såsom LASIK, for at fjerne en evt. reststyrke.

Alt afhængig af den aftale du laver med din øjenkirurg, kan der blive tale om ekstra omkostninger for brug ekstraudstyr og procedurer til en sådan efterjustering, som ikke er dækket af private sygeforsikringer.

Nogle multifokale linser kan forårsage synsforstyrrelser, såsom blænding og glorier omkring lys om natten.

I meget sjældne tilfælde, som det er tilfældet med enhver intraokulær linse og grå stær operation, kan du opleve permanent synstab på grund af infektion eller andre kirurgiske komplikationer.

 

Ide og koncept udarbejdet af


Kjeld Bertelsen
Mørdrupvej 69
3060 Espergærde
Tlf: +45 4052 7610

Nyhedsmails

Vælg den nyhedsmail du ønsker at tilmelde dig.

Back to Top